Contact Rapid: 0742 649 095

Supralegalizare

Ce este supralegalizarea?

Supralegalizarea este o procedura de avizare a unor acte oficiale in tarile care nu sunt membre ale Conventiei de la Haga din 1961, la care Romania a aderat in anul 2001, fiind varianta putin diferita si mai complicata a apostilarii. Statele care nu fac parte din aceasta conventie sunt in general state mai putin industrializate, din afara Europei si Americii de Nord, cele mai multe din ele din Africa si Asia.

Astfel, pentru supralegalizarea actelor ce urmeaza sa fie folosite in aceste tari e nevoie de o serie intreaga de vize de la mai multe institutii din Romania, dupa care respectivele documente trebuie vizate si de anbasadele sau consulatele acestor state, acolo unde acestea sunt reprezentate in tara noastra.

Pasii ce trebuie urmati pentru supralegalizare

 • Obtinerea unei vize de la una din institutiile enumerate mai jos, in functie de specificul documentului:
  • Ministerul Educației
  • Ministerul Justiţiei
  • Ministerul Afacerilor Externe
  • Ministerul Sănătății
  • Camera Notarilor Publici
 • Traducerea documentului de catre un traducator autorizat de Ministerul Justitiei in limba statului respectiv sau, acolo unde nu este posibil, intr-o limba de circulatie internationala.
 • Legalizarea semnaturii traducatorului care a facut respectiva traducere autorizata, care se va realiza de catre un notar public, in conditiile legii.
 • Procedura de supralegalizare a semnaturii si sigiulului notarilor, care se va face de catre institutia numita Camera Notarilor Publici.
 • O noua procedura de supralegalizare, de data aceasta a sigiliului Camerei Notarilor de catre Ministerul Afacerilor Externe.
 • Ultima supralegalizare este cea de la sectia consulara a statului respectiv.

Alte informatii, proceduri suplimentare

 • In privinta actelor de studii, acestea trebuie mai intai vizate de Ministerul Educatiei sau, in functie de caz, de Inspectoratul Scolar, inainte de a fi supralegalizate de Ministerul Afacerilor Externe.
 • Aceeasi situatie se intalneste si in cazul actelor emise de Ministerul Sanatatii – mai intai vor trebui vizate de Directia Juridic si Contencios din cadrul acestuia si abia apoi vor fi supralegalizate la Ministerul Afacerilor Externe. Singura exceptie o constituie adeverintele medicale, care vor trebui vizate de Directia de Judeteana de Sanatate publica inainte de supralegalizare.
 • Oferim informatii si in privinta supralegalizarii prin Sectiile Consulare. Trebuie precizat ca pentru acestea tarifele si conditiile de predare difera de la caz la caz.

Este drept, procedura supralegalizarii poate fi una foarte complicata, insa Biroul de Traduceri Inova are specialistii si experienta pentru a va ajuta in orice situatie. Vezi lista noastra de servicii, cu precizarea ca nu percepem tarife de urgenta.

Vezi mai jos si lista tarilor care nu sunt membre ale Conventiei de la Haga si pentru care se practica supralegalizarea:

Algeria, Arabia Saudita, Afganistan, Africa Centrala, Brazilia, Bolivia, Bahrein, Bangladesh, Benin, Bolivia, Burkina Faso, Burundi, Butan, Chile, Canada, Republica Populara Chineza (cu exceptia Hong Kong si Macao), Costa Rica, Cambogia, Camerun, Ciad, Coasta De Fildes, Comore, Congo, Djibouti, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Eritreea, Etiopia, Filipine, Guatemala, Guineea, Gabon, Gambia, Ghana, Guineea Ecuatoriala, Guineea Bissau, Guyana, Haiti, Iordania, Indonezia, Irak, Iran, Jamaica, Kuweitt, Kenya, Kiribati, Liban, Laos, Libia, Malaezia, Maroc, Madascar, Mauritania, Micronezia, Myanmar, Nicaragua, Nigeria, Nauru, Nepal, Niger, Pakistan, Paraguay, Palau, Papua-Noua-Guinee, Qatar, Rwanda, Siria, Sri Lanka, Singapore, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Thailanda, Turkmenistan, Tadjukistan, Tanzania, Timor, Togo, Tuvalu, Uganda, Vietnam, Yemen, Zimbabwue, Zambia.