Apostila

1. Ce este de fapt apostila ?

2. Pe ce documente se aplica apostila?

3. Tari membre, semnatare ale Conventiei de la Haga.

4. Unde se apostileaza documentele?

 

1. In prezent atunci cand vrem sa plecam in afara granitelor tarii ne lovim din ce in ce mai mult de cuvantul apostila sau apostilarea actelor. Fie ca vrem sa mergem la studii, in vacanta cu masina, la munca sau dorim sa obtinem rezidenta ni se transmite:’Trebuie sa traduceti si sa apostilati urmatoarele documente ….‘’. Si atunci incepe calvarul ; incepem sa cautam pe internet sa ne documentam, sa dam telefoane si in final intram in criza de timp. Ce este de fapt apostila ?

Folosirea unui act oficial intr-o altă țară decât in cea în care a fost emis este condiționată de realizarea unei proceduri cum este cea a aplicării “apostilei” sau a “supralegalizării”.

Pentru recunoasterea internationala, actele oficiale administrative, dupa ce sunt apostilate pe original se traduc in limba tarii de destinatie de catre un traducator autorizat, inclusiv apostila, dupa care se legalizeaza de catre un notar public. In final traducerea legalizata se apostileaza la Camera Notarilor Publici.

Fiecare act se apostileaza in tara in care a fost emis.

2. Cele mai frecvente tipuri de acte care se apostileaza sunt enumerate mai jos :

 • ACTE DE STARE CIVILA, format nou, emise dupa 01.01.1998
 • ACTE DE STUDII (certificate de calificare, diploma de bacalaureat, diploma de licenta, master, doctorat, adeverinte scolare, programe analitice…)
 • CERTIFICATE DE CAZIER JUDICIAR
 • CERTIFICATE DE REZIDENTA FISCALA
 • ADEVERINTE DE VECHIME IN MUNCA
 • ADEVERINTE MEDICALE
 • COPII LEGALIZATE şi TRADUCERI LEGALIZATE LA NOTAR ( de exemplu, certificate de naştere, de casatorie, de deces, livrete de familie, diplome, caziere, dovezi de vaccinare, fişe medicale, foi matricole, programe analitice, adeverinţe medicale, etc.): Copiile şi traducerile legalizate la notar trebuie însotite de originale.  Diplomele, în original, vor fi vizate de ministerele care le-au emis, doar în cazul în care acest lucru este cerut la locul unde merge persoana – ambasade, consulate.
 • HOTĂRÂRI JUDECĂTOREŞTI (în original) emise de instanţele din circumscripţia teritorială a Tribunalului Bucureşti (respectiv judeţele din tara ). Hotarârile judecătoreşti trebuie să fie legalizate de instanţa care le-a pronuntat şi semnate cu numele în clar de către grefierul care legalizeaza hotărârea sau de către preşedintele instanţei ( de exemplu, grefier Ionescu Ioana sau preşedinte judecător Popescu Mihai) şi trebuie ştampilată cu ştampila de preşedinte. Nu se apostileaza copia după sentinţa civilă făcută la notar, ci numai eliberată de instanţă;
 •  ACTE NOTARIALE – declaratii, procuri, etc. se apostilează originalul şi traducerea.;
 • ACTELE ORIGINALE EMISE DE REGISTRUL COMERŢULUI ( certificat constatator, etc.) se apostileaza originalul şi traducerea;
 • ACTELE ORIGINALE care emană de la un EXECUTOR JUDECĂTORESC şi alte înscrisuri.

3.  UNDE SE APOSTILEAZA DOCUMENTELE?

Institutiile care asigura apostilarea documentelor sunt: Prefectura, Tribunal, Camera Notarilor Publici.

 

PREFECTURA

Mențiune: Actele de studii pot fi apostilate pe original doar după ce au fost vizate anterior la instituția competentă din cadrul Ministerului Educației. Certificatele profesionale si suplimentele acestora, trebuie sa fie vizate in prealabil de insitutia competenta din cadrul Ministerului Muncii.

 

TRIBUNAL:

CAMERA NOTARILOR:

La Camera Notarilor Publici, APOSTILA se aplică pe originalele actelor notariale, pe copii legalizate notarial şi traduceri legalizate notarial.

O traducere legalizată va putea fi apostilată doar dacă originalul actului tradus este emis de autoritățile române. Dacă vi se cere ca actul original să fie apostilat, acest lucru trebuie făcut înainte de efectuarea traducerii, pentru ca textul apostilei să fie prins în traducere.

3. TARI SEMNATARE ALE CONVENTIEI DE LA HAGA.

Lista cuprinzând statele în care, pentru a-si produce efecte juridice, actele notariale întocmite în România trebuie sa poarte apostila (sectiunile I si II pentru ca ambele cuprind state semnatare ale Conventiei de la Haga).

Apostila garanteaza recunoasterea oficiala prin lege. Cu alte cuvinte, orice document cu apostila Conventiei de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea fara alte cerinte in oricare dintre celelalte tari semnatare.

Documentele romanesti legalizate cu Apostila Conventiei de la Haga sunt recunoscute in oricare din tarile din lista de mai jos.

Va prezentam lista actualizata:

ABC
Albania
Africa de Sud
Andorra
Antigua si Barbuda
Argentina
Armenia
Australia
Austria
Azerbaidjan
Bahamas
BarbadosBelgia
Belize
Belarus
Bosnia – Hertegovina
Botswana
Brunei –Darussalam
Bulgaria
China (Hong Kong)
China (Macao)
Columbia
Cook Islands
Croatia
Cipru
CehiaRepublica – Capului VerdeCoreeaCosta Rica
DEF
DominicaDanemarcaRepublica DominicanaEcuador
Estonia
Elvetia
El Salvador
Fiji
Finlanda
Franta
GHI
Germania
Grecia
GrenadaGeorgia
HondurasIndia
IrlandaIslanda
Israel
Italia
JKL
JaponiaKazahstanKyrgyzstanLituania
Letonia
Lesotho
Liberia
Liechtenstein
Luxemburg
MNO
R.Macedonia
Malawi
Malta
Mauritius
Marea Britanie si Irlanda de Nord
Marshal Island
Mexic
Monaco
MuntenegruR. MoldovaMongolia
Namibia
Norvegia
Niue
Noua ZeelandaNicaragua
OlandaOman
PRS
Panama
Polonia
PortugaliaPeru
Romania
Rusia
Saint Lucia
Saint Vincent and the Grenadines
St. Kitts and Nevis
Samoa
San Marino
Serbia
Seychelles
Slovacia
Slovenia
Spania
Surinam
Swaziland
Statele Unite ale Americii
SuediaSao Tome si Principe
TUV
Tonga
Triniadad si Tobago
Turcia
Ucraina
UngariaUruguayUzbekistan
VenezuelaVanuatu